Розв’яжи задачу, барвисто оформи на окремому аркуші або в презентації, поясни, що цікавого в цій інформації для тебе. Та надійшли на електрону пошту вчителя.
«Дев’ять десятих нашого щастя залежить від здоров’я»
Артур Шопенгауер
Здоров’я – не просто відсутність хвороби – це стан повного фізичного, психічного й соціального благополуччя людини. Досягти такого стану допомагає здоровий спосіб життя, який включає раціональне харчування, культуру руху, гігієну, творчу активність, повноцінне сімейне життя, високоморальне ставлення до людей і природи. Здоров’я на 30% залежить від оточуючих умов, на 15% - від спадковості, на 5% - від медицини і на 50% - від способу життя.
Нижче запропоновані тексти задач, складені за такими напрямком:
· здоровий спосіб життя;
які необхідно прочитати, обрати одну, вирішити, барвисто оформи на окремому аркуші або презентації, поясни, що цікавого в цій інформації для тебе.Мета полягає в тому, щоб розширити у Вас здоров’язбережувальний світогляд, викликати інтерес до пізнання самого себе, бережливого ставлення до власного здоров’я та здоров’я оточуючих.
Раціональне харчування
Раціональне харчування
Для
нормальної життєдіяльності організму людини і доброго засвоєння їжі людський
організм повинен одержувати усі поживні речовини у певних співвідношеннях.
Наприклад, нормальне співвідношення білків, жирів і вуглеводів має бути таким
1:1,1:4,1. Кожна з цих речовин має особливе значення для організму. Без білків
неможливе життя, ріст і розвиток організму. Роль жирів у харчуванні
визначається їх високою калорійністю та участю в процесах обміну. Вуглеводи є
основною частиною харчового раціону. Вони – головне джерело енергії організму.
Добова потреба людини в цих речовинах становить: білків – 85-90 г, жирів – 80-100
г, вуглеводів – 350-500 г на добу. Важливе місце в організмі людини належить
вітамінам. Завдяки вітамінам підвищуються захисні функції організму,
зберігається працездатність і міцне здоров’я
Скільки калорій необхідно людині (додаткова іінформація)
Відсотки
1.
Полуниці містять у середньому 6%
цукру. Скільки кілограмів цукру міститься в 12 кг полуниць?
2.
Огірки містять у середньому 95% води.
Скільки кілограмів води міститься в 20 кг огірків?
3.
Від кращої корови за рік надоїли 12500 кг молока, жирність
якого 4 %.Скільки кілограмів жиру міститься в цій кількості молока?
4.
Під час сушіння яблука втрачають 91% своєї
маси. Скільки кілограмів сушених яблук дістанемо з 160 кг свіжих?
5.
Яйця в середньому містять 12,5% білків і 12%
жирів. Скільки грамів білків і жирів міститься в 10 яйцях, якщо одне важить 60
г?
6.
Добовий раціон дорослої людини повинен містити
частини білків
- жирів,
- вуглеводів. Виразіть ці складові у відсотках.
7.
Вітамінізоване молоко містить 4,7%
вуглеводів, 1,3% мінеральних речовин і вітамінів, 88% води, а решту складають
білки та жири. Скільки вказаних речовин міститься в 200 г вітамінізованого
молока?
8.
Молоко містить 3,5% жиру і 2,8%
білка. Скільки жиру і білка містить склянка молока? (250 г)
9.
Журавлина містить 6% цукру, брусниця
8,7%. Скільки цукру міститься в склянці журавлини, брусниці (80 г) ягід?
10. При
сушінні яблука втрачають 85% своєї маси. Скільки треба взяти свіжих яблук, щоб
приготувати 30 кг сушених?
11. Свіжий
гриб містить 90% води, а сушений - 12%. Скільки сушених грибів вийде з 40 кг
свіжих?
12. Вершкове
морозиво містить 14% цукру. Скільки виготовили морозива, якщо на його
виготовлення витратили 42 кг цукру?
13. Вміст
цукру в яблуках антонівка становить 10,7%, від маси яблук. Скільки цукру в 50
кг яблук?
14. Під
час приготування м'ясо втрачає 24% своєї маси. Скільки потрібно взяти сирого
м’яса, щоб приготувати 2 кг ?
(Відповідь. 2,6 кг)
15. З
молока виходить 25% вершків, а з вершків 20% масла. Скільки треба взяти молока,
щоб отримати 200 г масла?
16. Бджоли,
переробляючи квітковий нектар на мед, звільняють його від значної кількості
води. Нектар вміщує 70% води, а вироблений з нього мед вміщує тільки 17% води.
Скільки кілограмів нектару потрібно переробити бджолам, щоб отримати 1 кілограм
меду?
Дії з дробовими числами
17. Ранішній надій молока від корови становить 8
л, вечірній 6
л, а в обід надій молока був на
л менший , ніж уранці.
Який надій молока був за день
Діаграми
18. Для
нормального розвитку дитини щодня потрібно: 30 г жирів тваринних, 0,5 л молока,
м’яса -170 г, овочів – 0,3 кг, фруктів 0,3 кг, риби - 0,06 кг, цукру - 0,1 кг,
сиру - 10 г, твердого сиру - 30 г. Виконайте відповідні перетворення і
побудуйте кругову діаграму .
19. Побудуйте
діаграму складу коров’ячого молока, якщо вміст води становить 87%, жирів - 4 %,
білків -3 %, молочного цукру – 5%, мінеральних речовин -1%.
20. Маса
курячого яйця - 56 г. Маса білка становить 0,55, маса жовтка -0,4 всієї маси,
решту складає шкарлупа. Знайти масу шкарлупи.
(Відповідь.
2, 8 г)
Немає коментарів:
Дописати коментар