Навчальна практика 6 клас

Розв’яжи задачу, барвисто оформи на окремому аркуші або в презентації, поясни, що цікавого в цій інформації для тебе. Та надійшли на електрону пошту вчителя.


«Дев’ять десятих нашого  щастя залежить від здоров’я»

                                                                            Артур Шопенгауер

Здоров’я – не просто відсутність хвороби – це стан повного фізичного, психічного й соціального благополуччя людини. Досягти такого стану допомагає здоровий спосіб життя, який включає раціональне харчування, культуру руху, гігієну, творчу активність, повноцінне сімейне життя, високоморальне ставлення до людей і природи. Здоров’я на 30% залежить від оточуючих умов, на 15% - від спадковості, на 5% - від медицини і на 50% - від способу життя.
Нижче запропоновані тексти задач, складені за такими напрямком:
·       здоровий спосіб життя;
які необхідно прочитати, обрати одну, вирішити, барвисто оформи на окремому аркуші або презентації, поясни, що цікавого в цій інформації для тебе.Мета полягає в тому, щоб розширити у Вас здоров’язбережувальний світогляд, викликати інтерес до пізнання самого себе, бережливого ставлення до власного здоров’я та здоров’я оточуючих.

Раціональне харчування 

Для нормальної життєдіяльності організму людини і доброго засвоєння їжі людський організм повинен одержувати усі поживні речовини у певних співвідношеннях. Наприклад, нормальне співвідношення білків, жирів і вуглеводів має бути таким 1:1,1:4,1. Кожна з цих речовин має особливе значення для організму. Без білків неможливе життя, ріст і розвиток організму. Роль жирів у харчуванні визначається їх високою калорійністю та участю в процесах обміну. Вуглеводи є основною частиною харчового раціону. Вони – головне джерело енергії організму. Добова потреба людини в цих речовинах становить: білків – 85-90 г, жирів – 80-100 г, вуглеводів – 350-500 г на добу. Важливе місце в організмі людини належить вітамінам. Завдяки вітамінам підвищуються захисні функції організму, зберігається працездатність і міцне здоров’я

Скільки калорій необхідно людині (додаткова іінформація)


Відсотки


1.          Полуниці містять у середньому 6% цукру. Скільки кілограмів цукру міститься в 12 кг полуниць?

2.          Огірки містять у середньому 95% води. Скільки кілограмів води міститься в 20 кг огірків?

3.          Від кращої корови  за рік надоїли 12500 кг молока, жирність якого 4 %.Скільки кілограмів жиру міститься в цій кількості молока?

4.           Під час сушіння яблука втрачають 91% своєї маси. Скільки кілограмів сушених яблук дістанемо з 160 кг свіжих?

5.           Яйця в середньому містять 12,5% білків і 12% жирів. Скільки грамів білків і жирів міститься в 10 яйцях, якщо одне важить 60 г?

6.           Добовий раціон дорослої людини повинен містити  частини білків - жирів, - вуглеводів. Виразіть ці складові у відсотках.

7.          Вітамінізоване молоко містить 4,7% вуглеводів, 1,3% мінеральних речовин і вітамінів, 88% води, а решту складають білки та жири. Скільки вказаних речовин міститься в 200 г вітамінізованого молока?

8.          Молоко містить 3,5% жиру і 2,8% білка. Скільки жиру і білка містить склянка молока? (250 г)

9.          Журавлина містить 6% цукру, брусниця 8,7%. Скільки цукру міститься в склянці журавлини, брусниці (80 г) ягід?

10.      При сушінні яблука втрачають 85% своєї маси. Скільки треба взяти свіжих яблук, щоб приготувати 30 кг сушених?

11.      Свіжий гриб містить 90% води, а сушений - 12%. Скільки сушених грибів вийде з 40 кг свіжих?

12.      Вершкове морозиво містить 14% цукру. Скільки виготовили морозива, якщо на його виготовлення витратили 42 кг цукру?

13.      Вміст цукру в яблуках антонівка становить 10,7%, від маси яблук. Скільки цукру в 50 кг яблук?

14.      Під час приготування м'ясо втрачає 24% своєї маси. Скільки потрібно взяти сирого м’яса, щоб приготувати 2 кг ?
(Відповідь. 2,6 кг)

15.      З молока виходить 25% вершків, а з вершків 20% масла. Скільки треба взяти молока, щоб отримати 200 г масла?

16.      Бджоли, переробляючи квітковий нектар на мед, звільняють його від значної кількості води. Нектар вміщує 70% води, а вироблений з нього мед вміщує тільки 17% води. Скільки кілограмів нектару потрібно переробити бджолам, щоб отримати 1 кілограм меду?

Дії з дробовими числами

17.       Ранішній надій молока від корови становить 8 л, вечірній 6 л, а в обід надій молока був на  л менший , ніж уранці. Який надій молока був за день

Діаграми

18.      Для нормального розвитку дитини щодня потрібно: 30 г жирів тваринних, 0,5 л молока, м’яса -170 г, овочів – 0,3 кг, фруктів 0,3 кг, риби - 0,06 кг, цукру - 0,1 кг, сиру - 10 г, твердого сиру - 30 г. Виконайте відповідні перетворення і побудуйте кругову діаграму .

19.      Побудуйте діаграму складу коров’ячого молока, якщо вміст води становить 87%, жирів - 4 %, білків -3 %, молочного цукру – 5%, мінеральних речовин -1%.

20.      Маса курячого яйця - 56 г. Маса білка становить 0,55, маса жовтка -0,4 всієї маси, решту складає шкарлупа. Знайти масу шкарлупи.
(Відповідь. 2, 8 г)

Немає коментарів:

Дописати коментар